Den fødte leder findes ikke

Den fødte leder findes ikke

Jeg hører ofte om ledere, der uden forudgående ledererfaring eller introduktion til lederrollen, har fået ansvaret for at være leder.

Det undrer mig, for det er et stort ansvar at være leder. Primært fordi det forventes at du som leder er ansvarlig for at skabe resultater – ikke kun de resultater du selv skaber, men også de resultater, som du skaber gennem dine medarbejdere skaber.

Det kræver særskilte ledelsesmæssige kompetencer at skabe resultater gennem andre.

Kommunikation, evnen til at indgå i relationer med andre, konflikthåndtering, uddelegering af roller og ansvar, motivation, opbygning af tillid er blot for at nævne nogle få eksempler på disse kompetencer.

Derfor undrer det mig, at det så ofte er tilfældet, at ledere ikke får træning og støtte til at være en kompetent leder.

Konsekvenserne udebliver således heller ikke. For adfærd smitter – især lederens adfærd!

En leder er en rolle model. Om lederen er bevidst om det eller ej, så kigger de øvrige ansatte derfor på, hvad lederen gør. Det er lederen der skal gå foran som det gode eksempel. Hvis lederen derfor undgår konflikter, så gør medarbejderne det også. Hvis lederen ikke taler om det, der er svært eller det der, fylder, så sker det samme med medarbejderne. Resultater bliver medarbejdere, der holder sig tilbage og ikke er autentiske – det er typisk heller ikke medarbejdere, der yder deres fulde potentiale

Den fødte leder findes ikke. Selvfølgelig er der nogen, der har mere flair for det end andre, lige som nogen har mere flair for at spille tennis end andre. Men at melde sig til en tennisturnering uden forudgående træning eller erfaring – det er trods alt de færreste, der gør det.

Ledelse er et håndværk, og det er noget, der skal læres.

Se mere om MindManagement’s syn på ledelse her.