sige sin mening

Hvorfor give et vink med en vognstang, hvis du kan give hele vognstangen?

Vi er rigtig mange, der bryster os af, at vi er gode til at sige vores mening. Både når vi er enige/uenige og når der er noget vi kan lide eller ikke kan lide.

Min erfaring er imidlertid, at vi slet ikke er så gode til det. I rigtig mange tilfælde holder vi os tilbage. Måske er der nogen, der kender følgende udsagn (eller i hvert fald har hørt andre sige dem):

  • Der kommer nok noget organisatorisk, som løser problemet…
  • Det er alligevel ikke vigtigt…
  • Det tager tid fra vigtigere ting…
  • OK at lade være – det går over af sig selv…

Fælles for disse udsagn er, at vi ikke får sagt vores mening og vi konstruerer ”gode” grunde til hvorfor vi ikke skal gøre det.

I andre tilfælde synes vi at vi har sagt vores mening, men vi får pakket budskabet så meget ind, at det bliver utydeligt. Det kan skyldes angst for at komme til at træde den anden over tæerne eller det kan skyldes at vi overvurderer vores egen evne til at være tydelig.

Jeg hører ofte ledere sige, at jeg har givet mine medarbejdere rigtig mange vink med en vognstang. Ja, det er meget muligt, men hvorfor give et vink med en vognstang, hvis du kan give hele vognstangen.

Men det er en god ide at sige sin mening, for l vil opdage, at det skaber tillid og tryggere relationer, når I gør det.

 

Udfordringerne med samarbejdet kommer, fordi man sagtens kan mærke, at samarbejdet ikke er autentisk. Det skaber en adfærd, hvor man trækker sig, gør andre forkerte, er på vagt eller plejer deres egne interesser. Det skaber mistillid og i sidste ende konflikter.

Så hvis I oplever samarbejdsproblemer i teamet, ledergruppen eller mellem to individer, så er det en mulighed at begynde at sige sin mening. Det kræver træning og det kræver mod. Det handler om at skabe en kultur, hvor det er ok at sige sin mening. Det skaber grobund for et konstruktivt samarbejde.