Lukker du øjnene for stress?

”Kun de svage får stress”. ”En sommerferie får bugt med det”. ”Det er bare travlhed”.

Det er vendinger, vi ofte hører på arbejdspladsen og måske har vi selv brugt dem – om andre eller os selv. Pas på med det. Der er mange myter om stress, og vi kan hurtigt komme til at lukke øjnene for stress, og det gør kun det hele værre.

Stress er et vilkår de fleste steder, og vi kan alle blive ramt. Lukker vi øjnene, er der risiko for at det udvikler sig til alvorlig stress. En åben dialog om stress reducerer stress i virksomheden.

Det er vigtigt, at stress ikke er et tabu i virksomheden. En virksomhed kan med relativ få ressourcer iværksætte en række initiativer, som f.eks. dialogmøder, ’gå hjem’ møder eller workshops af 1 eller 2 dages varighed. Åbenhed om stress er med til at forebygge stress.

For en god ordens skyld. Lad os slå fast:

  • Stress er ikke et udtryk for hverken dovenskab eller en svag karakter. Alle kan blive stressede, hvis omstændighederne er til det.
  • Er du først ramt af stress, så får en sommerferie ikke bugt med det. Den kan i bedste fald tage toppen af symptomerne.
  • Stress er ikke et udtryk for at have travlt. Man kan sagtens have travlt, uden at det fører til stress, og omvendt kan man sagtens være stresset uden at have travlt!