Høj begavelse

Højtbegavede har en høj IQ (over 130). Det giver nogle åbnelyse fordele fx i form af evnen til hurtigt at løse komplekse problemstillinger og se sammenhænge. Højtbegavede har imidlertid også andre udfordringer end flertallet. Der er flere, der rammes af impostor-fænomenet og bore-out.

Det er derfor vigtigt at forstå, hvad høj begavelse indebærer, og hvordan man kan bruge det bedst.

En hurtigere hjerne end flertallet

Højtbegavede ved ikke nødvendigvis en masse om alting. Men det, som de beslutter sig for at sætte sig ind i, lærer de markant hurtigere end alle andre. Det gælder, uanset om man beslutter sig for at lære kinesisk eller at køre på cykel.

Højtbegavede har udover evnen til hurtigt at løse komplekse problemstillinger og se sammenhænge ligeledes en udpræget sans for kritiske og abstrakte tænkeevner. De er typisk observante, nysgerrige og perfektionistiske.

De stiller store krav til dem selv, og de har oftest fokus på deres egne mangler frem for deres styrker. For de oplever sjældent at være så gode, som de selv mener, at de bør være.

Stå ved dit intellekt

Udfordringen ved at have en høj IQ er, at andre kan komme til at føle sig dumme. Rigtigt mange af de højtbegavede har derfor tidligt lært, at de skal tie stille og holde lav profil for ikke at blive dømt af Janteloven og udstødt af fællesskabet.

De har lært at holde sin mund til møderne, for de andre kan alligevel ikke kan følge eller forstå dem. De får at vide, at de ikke skal være så kritiske, fordi de påpeger noget af det, der ikke kan lade sig gøre eller er på vej til at gå galt.

Det betyder at de går på kompromis med deres egne præferencer og værdier for at passe ind i det sociale miljø. De dukker sig. Holder deres viden for sig selv. Undgår at få for megen opmærksomhed. De bliver uautentiske.

Det medfører ofte mistrivsel, og det betyder desværre også, at et meget stort potentiale ikke bliver indfriet.

En anden dimension er, at Forskning viser, at særligt kvinder undervurderer deres intelligens og nogle gange gør sig mindre begavede, end de er. De prøver at bortforklare, at de skulle være højtbegavede.

En variant af dette er det ovennævnte impostor-fænomen. Det skabes bl.a. af udtalte bekymringer om ikke at være dygtig nok, og at andre snart vil finde ud af dette. Det afgørende er dog, at mennesker, der lider af imposter-fænomenet ER meget kompetente og dygtige, men de tror ikke selv på det.

Tag i stedet din plads, stå ved dit intellekt og vær autentisk. Det øger markant sandsynligheden for, at du kan lide dig selv, og øger både arbejds- og livsglæde.

Lær nyt

De højtbegavede har et konstant behov for at blive udfordret og en opgave vil allerede efter 2. gang blive rutine og dermed kedelig. Rutineopgaver er gift for den højtbegavede.

Når de højtbegavede keder sig, savner udfordringer og føler sig drænet for energi, selvom de ikke laver så meget, så er det typiske tegn på bore-out.

Bore-out resultater i, at de højtbegavede bliver demotiverede, mister deres evner, deres intellektuelle skarphed og nysgerrighed og oven i købet også mister lysten til at gøre noget ved problemet eller søge et andet job.

Højtbegavede skal gå efter et udviklingsorienteret job, så der hele tiden er noget at kæmpe for at opnå og udvikle sig i. Indlæringskurven er stejl – og det skal den helst blive ved med at være!

De højtbegavede bliver ikke udmattede af at løse vanskelige opgaver. Tværtimod gør det dem tændte og motiverede, og de kommer i flow.

Typiske kendetegn ved højtbegavede

Følgende kendetegn går igen hos de fleste højtbegavede:

  • En stejl indlæringskurve – kan hurtigt tilegne sig ny viden hurtigt
  • Er god til at tænke logisk, strategisk, ræsonnere og reflektere
  • Tænker og taler/skriver hurtigt
  • Overtænker
  • Føler og sanser med høj intensitet
  • En veludviklet retfærdighedssans eller principper de gerne kæmper for
  • Udpræget ærlighed – der kan være for meget for andre og give de begavede problemer
  • Utålmodighed – som kan skyldes det højere tempo og evnen til at gennemskue selv komplekse sammenhænge
  • Har en god hukommelse
  • Er perfektionistisk med høje krav til sig selv
  • Har ofte flere uddannelser – inden for vidt forskellige områder

Tilbage til toppen