Det er som at lede en børnehave

“Det er som at lede en børnehave”

Som konsulent hører jeg ofte følgende udtalelser fra ledere:

  • ”Deres evner til at kunne samarbejde på et overordnet niveau kan blive bedre”
  • ”Der er ting, der falder ned mellem stolene, som ingen tager ansvaret for”
  • ”Der er ikke megen nytænkning tilstede”
  • ”De er uengagerede og demotiverede”
  • ”Jeg kunne godt tænke mig, at de kom højere op i helikopteren, og anskuede problemstillingerne ud fra en helhedsbetragtning”
  • ”Det er som at lede en børnehave”

Jeg skal heller ikke sige mig selv fri for, at jeg i min karriere som leder har ytret mig på den måde fra tid til anden. Det interessante er imidlertid, at det der er fælles for disse udtalelser er, at lederen ikke tager ansvar. Ingen af ovenstående udsagn inkluderer lederen selv.

Hvad er overhovedet interessant ved det, er der måske nogen, der vil spørge? Pointen er, at hvis vi ikke tager ansvar, så får vi ikke indflydelse.

Når du tager et valg, får du indflydelse

Hvis du ønsker indflydelse, så er du nødt til at tage ansvar for, at du har et valg. Der er 4 muligheder:

  1. Du kan vælge at gøre noget, f.eks. tage en dialog med dine medarbejdere.
  2. Alternativt kan du også vælge at få hjælp.
  3. Du kan tage et valg om at fjerne dig eller dine medarbejdere fra situationen.
  4. Endelig kan du vælge at acceptere situationen, dvs. 100% acceptere at tingene er som de er. F.eks. set i lyset af de ressourcer du skal bruge for at løse situationen, så vælger du at acceptere. Men hvis du stadig er utilfreds, så har du ikke 100% accepteret, og så har du stadig ikke taget et valg.

Det eneste du ikke skal gøre er at lade være at tage et valg. ‘Det går nok’, ‘det ændrer sig efter ferien’, ‘det orker jeg simplethen ikke’ eller ‘det er bare ikke fair, at jeg skal tage fat på det igen’ er det samme som at lade være at tage ansvar for situationen.

Her taler jeg ikke om, hvad der nødvendigvis er fair eller mest rimeligt, men i al sin enkelhed om, at hvis du ønsker indflydelse, så kan det ikke nytte noget at lade være at tage et valg. Det medfører i øvrigt også, at utilfredsheden og irritationen blot vil stige.

Det kan godt være, at det havde været mere fair at andre gav dig det, som du har brug for. Og det kan du principielt også godt vente på – udfordringen er at du højst sandsynligt kommer til at vente ret længe.

Pointen er, at vi har et valg – vi er bare ikke altid bevidste om det. Når vi tager ansvar for at vi har et valg, får vi indflydelse. Hvis ikke vi vælger, er det i princippet også et valg. Vi gør os til et offer, og det er der ikke meget indflydelse og handling i.

Læs mere om indflydelse og ansvar her.