I mit arbejde med mennesker og organisationer er det min erfaring at virksomhedernes udgangspunkt som oftest et ønske om en ændret adfærd. “Vi vil være bedre til at implementere forandringer”, “jeg vil være en mere tydelig leder” eller “vi ønsker en kultur med en høj ledelseskraft” er eksempler på dette. Alt godt til det.

I dette arbejde tager jeg mig ofte i at bemærke, hvor meget tid vi bruger på det, som vi reelt ikke har indflydelse på. Med deraf faldende arbejdsglæde og motivation. Det kan godt være, at nogen har taget en beslutning du er uenig i, eller en ny organisering ikke giver mening etc. etc. Men hvis du ikke har indflydelse til at ændre det, hvad er så pointen med at bruge ressourcer på det?

Alternativt kunne vi vælge at have fokus på det, som vi har indflydelse på. Hvad vi selv tænker om en given situation og hvad vi vil være med til.

Min erfaring er at vi kommer til at tænke på os selv om ‘anholdt’ og ikke  ‘ansat’. Det gør vi ikke, fordi vi er dumme eller inkompentente. Slet ikke. Det sker, fordi vi glemmer at vi har et valg, og vi har lov at sige fra, uanset hvad vi oplever. Her taler jeg ikke om, hvad der er fair eller ikke fair, gode eller dårlige beslutninger. Men alene om at vi har et valg uanset situationen. Når vi tager ansvar for at vi har et valg, har det direkte betydning for din arbejdsglæde på den gode måde.

Jeg har netop lanceret en ny række foredrag, som omhandler dette emne. Se mere her foredrag